Przystawki

Przystawki

Tatar wołowy

z kiszonymi rydzami, domową musztardą i anchois, a do niego grzanki i masło czosnkowe

Rydze z patelni

czyli klasyka gatunku. Smażone na maśle z cebulą i krztyną czosnku. Podawane z domowym chlebem

Tatar ze śledzia

z domowym majonezem, na gryczanych blinach

Tatar jagnięcy

z marynowanym borowikiem, domowym majonezem i podpłomykiem

Tatar z jelenia

z marynowanym borowikiem, domowym majonezem i podpłomykiem

Zupy

Zupy

Zupa dnia

która nie jest przypadkiem. Zawsze wyjątkowa, bo przygotowana z tego, co dziś na straganie

Golden Jojne

tradycyjny żydowski rosół z wołu, kury, kaczki i gęsi z domowym makaronem.
Podawany w weekendy

Czerwony barszcz

za zakwasie z pierożkami z fasolą lub mięsem

Czerwony barszcz

na zakwasie z uszkami z borowikami

Żur na kiszonych rydzach

z wiejską śmietaną i grulami.

Żur przygotowujemy na bazie własnoręcznie kiszonych rydzów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego.

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpis z dnia 11 sierpnia 2017 r.
Województwo Małopolskie
Produkt: Kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie

Dania główne wege

Dania główne wege

Domowy makaron

z pesto z czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich i sera Bursztyn. Ze śmietanką i żółtkiem.

Holiszkes

gołąbki z kaszą orkiszową i leśnymi grzybami podawane z sosem selerowo-porowym

Placki ziemniaczane

z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane

z leśnymi grzybami w śmietanie

Podpłomyk Bacy Władka

z serami owczymi – bundzem, bryndzą i oscypkiem, posypany koperkiem

Dania główne

Dania główne

Holiszkes

żydowskie gołąbki z pęczakiem i czarną soczewicą

Filet z pstrąga od Kądziołki

podawany z kaszą orkiszową i zieleniną

Gęsie pipki

w winnym sosie cebulowym, podawane z grzanką z chałki

Indyk z grilla

podawany z frytkami, zieleniną i sosem miodowo-musztardowym

Kotlecik z indyka

z frytkami i surówką z marchewki

Holiszkes

gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowo-cebulowym

Cadyki

placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i surówkami

Ozory wieprzowe

podawane z ziemniakami, sosem chrzanowym i buraczkami

Klasyczny schaboszczak

z ziemniakami i kapustą zasmażaną

Kotlet po pańsku

schab i karkówka razem zbite, podawane z ziemniakami i kapustą zasmażaną

Polędwiczki wieprzowe

z jabłkiem podlanym cydrem i śmietanką, podawane z kluskami barchanowymi

Podpłomyki Tołhaja

dwa podpłomyki z baraniną i wołowiną, pomidorami, papryką, czosnkiem i ziołami

Gulasz jagnięcy

z warzywami korzeniowymi, podawany z kluskami barchanowymi

Kluchy, cepeliny, pierogi

Kluchy, cepeliny, pierogi

Cepeliny barchanowe

z bryndzą owczą i miętą

Cepeliny barchanowe

z rydzami

Cepeliny barchanowe

z baraniną

Pierogi polskie, zwane też ruskimi
Pierogi beskidzkie

z twarogiem, ziemniakami i niedźwiedzim czosnkiem

Pierogi z kapustą i grzybami
Porosołowce
Kreplach

pierogi po żydowsku z gęsimi żołądkami i słodką kapustą okraszone cebulą

Pierogi z gęsiną i żurawiną

z masłem czosnkowo-tymiankowym

Pierogi z jagnięciną

i borowikami w wiejskiej śmietanie

Pierogi z jagodami

podawane z kwaśną śmietaną

Pierogi z twarogiem

na słodko, podawane ze śmietaną

Kluski leniwe

wspomnienie dzieciństwa – z twarogu. Polane masłem