Przystawki
Przystawki
z kiszonymi rydzami, domową musztardą i anchois, a do niego grzanki i masło czosnkowe
czyli klasyka gatunku. Smażone na maśle z cebulą i krztyną czosnku. Podawane z domowym chlebem
z domowym majonezem, na gryczanych blinach
z marynowanym borowikiem, domowym majonezem i podpłomykiem
z marynowanym borowikiem, domowym majonezem i podpłomykiem
Zupy
Zupy
która nie jest przypadkiem. Zawsze wyjątkowa, bo przygotowana z tego, co dziś na straganie
tradycyjny żydowski rosół z wołu, kury, kaczki i gęsi z domowym makaronem.
Podawany w weekendy
za zakwasie z pierożkami z fasolą lub mięsem
na zakwasie z uszkami z borowikami
z wiejską śmietaną i grulami.
Żur przygotowujemy na bazie własnoręcznie kiszonych rydzów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpis z dnia 11 sierpnia 2017 r.
Województwo Małopolskie
Produkt: Kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie
Dania główne wege
Dania główne wege
z pesto z czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich i sera Bursztyn. Ze śmietanką i żółtkiem.
gołąbki z kaszą orkiszową i leśnymi grzybami podawane z sosem selerowo-porowym
z kwaśną śmietaną
z leśnymi grzybami w śmietanie
z serami owczymi – bundzem, bryndzą i oscypkiem, posypany koperkiem
Dania główne
Dania główne
żydowskie gołąbki z pęczakiem i czarną soczewicą
podawany z kaszą orkiszową i zieleniną
w winnym sosie cebulowym, podawane z grzanką z chałki
podawany z frytkami, zieleniną i sosem miodowo-musztardowym
z frytkami i surówką z marchewki
gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowo-cebulowym
placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i surówkami
podawane z ziemniakami, sosem chrzanowym i buraczkami
z ziemniakami i kapustą zasmażaną
schab i karkówka razem zbite, podawane z ziemniakami i kapustą zasmażaną
z jabłkiem podlanym cydrem i śmietanką, podawane z kluskami barchanowymi
dwa podpłomyki z baraniną i wołowiną, pomidorami, papryką, czosnkiem i ziołami
z warzywami korzeniowymi, podawany z kluskami barchanowymi
Kluchy, cepeliny, pierogi
Kluchy, cepeliny, pierogi
z bryndzą owczą i miętą
z rydzami
z baraniną
z twarogiem, ziemniakami i niedźwiedzim czosnkiem
pierogi po żydowsku z gęsimi żołądkami i słodką kapustą okraszone cebulą
z masłem czosnkowo-tymiankowym
i borowikami w wiejskiej śmietanie
podawane z kwaśną śmietaną
na słodko, podawane ze śmietaną
wspomnienie dzieciństwa – z twarogu. Polane masłem