Menu degustacyjne to nasza filozofia kulinarna w pigułce. Przybliżamy nimi gościom historię, tradycje i kuchnię regionu.

Obie wersje zostały opatrzone znakiem marki lokalnej KARPATING i są wizytówką Starego Domu Zdrojowego.

MENU RODEM Z GALICYJSKICH SZTETLI jest ukłonem dla tradycji żydowskiego stołu na przestrzeni wieków.

Sztetle, czyli prowincjonalne miasteczka występujące na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej, szczególnie zaś na terenach kulturowego pogranicza, jakim była Galicja, stanowiły specyficzny, wielokulturowy kalejdoskop.

  • Golden jojne – żydowski rosół z kury, kaczki, gęsi i wołu
  • Kreplach – pierożki z gęsich żołądków i włoskiej kapusty
  • Pascha – deser z wiejskiego twarogu i bakalii
  • Lemoniada cytrusowa z miętą

MENU POGÓRZAŃSKIE czerpie z tradycji typowej kuchni pogranicza. Dania są mieszanką kuchni polskiej, ukraińskiej, austriackiej i węgierskiej. Od zawsze przygotowywane były z tego co dostępne w spiżarni o różnych porach roku. Dziś cieszą podniebienia turystów i koneserów zadziwiających smaków.

  • Żur na kiszonych rydzach
  • Gołąbki z pęczaku i borowików w sosie porowo-śmietanowym
  • Piernik babci Miernikowej – na miodzie z okolicznych pasiek, z włoskimi orzechami i smażoną skórką z pomarańczy
  • Susconka – kompot gotowany z mieszanego suszu owocowego słodzony miodem

Aby skosztować tych charakterystycznych dla regionu dań należy z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem zarezerwować stolik i uzgodnić szczegóły. Czas trwania spotkania z degustacyjnym menu to około 1,5 godziny.

Menu degustacyjne przygotowujemy dla minimum czterech osób, w cenie 70,00 zł od osoby. Wymagane jest jego zamówienie przez wszystkich gości przy jednym stoliku.