Dziedzictwo Kulinarne Małopolska

Kulinarne Dziedzictwo Małopolska to podróż po kulinarnym dziedzictwie stołu. Swoisty przewodnik po kulturowej spuściźnie Galicji. Opowiada o zwyczajach, nakazach i zakazach w przygotowaniu i spożywaniu posiłków w tym regionie. Kultura jedzenia i towarzysząca jej polska gościnność są ściśle związane z naszą tożsamością kulturową i niewątpliwie stanowi społeczną wartość. Kulinarne Dziedzictwo Małopolska jest jednym z ogniw Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (European Culinary Heritage).

Podążając szlakiem Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska można skosztować różnych przysmaków, gdzie indziej nieznanych i niedostępnych. Można ich posmakować nie tylko na targach i kiermaszach regionalnych, ale także w oznaczonych i wyróżnionych znakiem kucharskiej czapki na niebieskim tle, gospodarstwach agroturystycznych, restauracjach, zajazdach.

Aby uzyskać certyfikat Kulinarne Dziedzictwo Małopolska, należy spełnić wiele warunków, określonych regulaminem, obowiązujących wszystkich producentów żywności, wyróżnionych tym znakiem.

Restauracja Stary Dom Zdrojowy stała się członkiem Sieci w sierpniu 2016 r.

Wszystkie potrawy i desery wpisane na listę są przygotowane z produktów pochodzących z województwa małopolskiego, wg starych rodzinnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Na liście potraw wyróżnionych tym znakiem znajdują się:

Rydze smażone

na gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem.

To niewątpliwie klasyk rydzowy, którego każdy powinien spróbować.

Żur na kiszonych rydzach

to prawdziwy rarytas.

Żur jest gotowany na kwasie z rydzowych kapeluszy i podbijany wiejską śmietaną. Doskonały i w upały i w chłodne, zimowe dni.

Rydze kiszone

na których można ugotować żur, podawać jako zakąskę lub posiekać do sosu tatarskiego.

Cepeliny z rydzami

Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych nadziewane siekanymi smażonymi rydzami.

Nazwa pochodzi od szarych barchanów, czyli gaci.

Rydze marynowane z dodatkiem miodu

Rydze z beskidzkich lasów w delikatnej marynacie z miodem z okolicznych pasiek.

Rydze marynowane po łemkowsku

rydze z beskidzkich lasów w octowej marynacie z pomidorami.

Makaron z rydzami w wiejskiej śmietanie

domowy makaron z rydzowymi kapeluszami i wiejską śmietaną z dodatkiem świeżej pietruchy.

Maczanka po krakowsku

karkówka wieprzowa w sosie doprawionym cebulą, kminkiem, papryką i czerwonym winem. Znana od stuleci zarówno fiakrom, jak i studentom. Podawana z bułką i ogórem.

Gęsie pipki

gęsie żołądki duszone w czerwonym winie z cebulą i rodzynkami

Kreplach

tradycyjne pierogi żydowskie z gęsimi żołądkami i włoską kapustą.

Smalec z rydzami

wieprzowy smalec z rydzami smażonymi na gęsim tłuszczu z cebulą i czosnkiem

Żytni chleb 100%

100% żytni chleb na zakwasie z dodatkiem rodzynek.

Pasta rydzowa

wyborne smarowidło rydzowo-warzywne, również dla wegan.

Krakersy razowe

lekko słone krakersy z pszennej mąki razowej z dodatkiem sezamu.

Pascha

wyśmienity sernik z wiejskiego twarogu z prawdziwym masłem, rodzynkami macerowanymi w rumie, orzechami włoskimi i domową skórką pomarańczową.