Robert Makłowicz, Krakus, podróżnik, dokumentalista, admirator dobrego jedzenia kręci się po Polsce i poszukuje miejsc i ludzi.
Tym razem, po zbyt długo trwającej w naszej ocenie przerwie, rozpoczął kolejną, kulinarną wędrówkę, realizując cykl opowieści o dobrej strawie, nadając jej określenie: Makłowicz w Polsce.
Ot cała przyczyna odwiedzin Starego Domu Zdrojowego w Wysowej Zdroju i Beskidu Niskiego. Goszcząc w naszych progach nie tylko posmakował potraw, ale i sam przygotował „coś ekstra”, na bazie kiszonych rydzów.
Przybliżył zapomniane zwyczaje i obrzędy, wyjaśnił i opisał rzeczy, których znaczenie niekiedy dla wielu jest niezrozumiale. Pochylił się nad kuchnią galicyjskich sztetli, poeksperymentował z wysowskimi rydzami. Przystępnym stylem, a jednocześnie z rzetelnością badacza opowiedział o galicyjskich specjałach . Skosztował dedykowanych jemu frykasów, i, co nie jest zaskoczeniem dla nas żadnym, dał znak, że prezentuje wysoką jakość i kulturę.
Bobek! Dziękujemy 😊
Odcinek Makłowicz w Polsce. Beskid Niski, odc. 7, możecie obejrzeć w TV Food Network.
A oto krotki fotoreportaż ze spotkania w Starym Domu Zdrojowym