Makłowicz w Polsce

Robert Makłowicz, Krakus, podróżnik, dokumentalista, admirator dobrego jedzenia kręci się po Polsce i poszukuje miejsc i ludzi.

Tym razem, po zbyt długo trwającej w naszej ocenie przerwie, rozpoczął kolejną, kulinarną wędrówkę,  realizując cykl opowieści o dobrej strawie, nadając jej określenie: Makłowicz w Polsce.

Ot cała przyczyna odwiedzin Starego Domu Zdrojowego w Wysowej Zdroju i Beskidu Niskiego. Goszcząc w naszych progach nie tylko posmakował potraw, ale i sam przygotował „coś ekstra”, na bazie kiszonych rydzów.

Przybliżył zapomniane zwyczaje i obrzędy, wyjaśnił i opisał rzeczy, których znaczenie niekiedy dla wielu jest niezrozumiale. Pochylił się nad kuchnią galicyjskich sztetli, poeksperymentował z wysowskimi rydzami. Przystępnym stylem, a jednocześnie z rzetelnością badacza opowiedział o galicyjskich specjałach . Skosztował dedykowanych  jemu frykasów, i, co nie jest zaskoczeniem dla nas żadnym, dał znak, że prezentuje wysoką jakość i kulturę.

Bobek! Dziękujemy 😊

Odcinek Makłowicz w Polsce. Beskid Niski, odc. 7,  możecie obejrzeć w TV Food Network.

A oto krotki fotoreportaż ze spotkania w Starym Domu Zdrojowym

Dodaj komentarz